Helig Quran
SURA 91-100

SURA 91: Solen (Al-Shams) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid solen och dess ljus. 2. Månen som följer den. 3. Dagen som avslöjar. 4. Natten som täcker. 5. Skyn och Han som byggde den. 6. Jorden och Han som upprätthåller den. 7. Själen och Han som skapade den. 8. Och sedan visade den vad som är av ondo och vad som är av godo. 9. Framgångsrik är den som räddar den. 10. Misslyckas gör den som försummar den. 11. Thamoûds otro orsakade dem att överträda. 12. De följde de värsta ibland dem. 13. Guds budbärare sa till dem, "Detta är Guds kamel; låt henne dricka." 14. De trodde honom inte, och slaktade henne. Deras Herre straffade dem sedan för deras synd, och utplånade dem. 15. Ändå förblir de som kom efter dem beaktningslösa.
************************************************************************

 SURA 92: Natten (Al-Layl) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid natten när den täcker. 2. Dagen när den avslöjar. 3. Och Han som skapade det manliga och det kvinnliga. 4. Era verk är av olika slag. 5. Vad gäller den som ger till välgörenhet, och som bibehåller rättfärdighet. 6. Och som upprätthåller skriften. 7. Honom kommer vi att leda mot lycka. 8. Men han som är snål, fast han är rik. 9. Och som inte tror på skriften. 10. Honom kommer vi att leda mot misär. 11. Hans pengar kan inte hjälpa honom när han faller. 12. Vi förser vägledningen. 13. Vi kontrollerar Livet Efter Detta, liksom detta livet.14. Jag har varnat er om den flammande Helveteselden. 15. Ingen brinner däri, förutom de onda. 16. Som inte tror och vänder sig bort. 17. Undvika det kommer de rättfärdiga att göra. 18. Som ger av sina pengar till välgörenhet. 19. Utan att förvänta sig någonting i gengäld. 20. Endast i strävan efter sin Herre, Den Högste. 21. Han kommer säkerligen att uppnå räddning.
***************************************************************************

SURA 93: Förmiddagen (Al-Duhaa) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid förmiddagen. 2. Vid natten när den faller. 3. Er Herre övergav dig aldrig, ej heller glömde Han. 4. Livet Efter Detta är mycket bättre än detta första () för dig. 5. Och er Herre kommer att ge dig tillräckligt; Du kommer att vara nöjd. 6. Fann Han inte dig föräldralös, och Han gav dig ett hem? 7. Han fann dig vilse, och vägledde dig. 8. Han fann dig fattig, och gjorde dig rik. 9. Därför, ska du inte försaka den föräldralöse. 10. Ej heller ska du tillrättavisa tiggaren. 11. Du ska tillkännage välsignelsen som din Herre gett dig.
****************************************************************************

 SURA 94: Lugna Humöret (Al-Sharrhh) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Lugnade vi inte ditt temperament? 2. Och avlastade din börda (). 3. Som tyngde din rygg. 4. Vi upphöjde dig till en ärbar ställning. 5. I smärta finns vinning. 6. Sannerligen, i smärta finns vinning. 7. Alltid när det är möjligt ska du sträva. 8. I strävan efter endast er Herre.
*************************************************************************

SURA 95: Fikonet (Al-Teen) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid fikonet och oliven. 2. Berget Sinai.  3. Och denna hedrade stad (). 4. Vi skapade människan i den bästa formen. 5. Och gjorde honom sedan till den lägsta av de lägsta. 6. Förutom de som tror och för ett rättfärdigt liv; de får en belöning som är väl förtjänad. 7. Varför förkastar ni fortfarande tron? 8. Är inte GUD den Visaste av alla visa?
**********************************************************************

SURA 96: Embryot (Al'-Alaq) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Läs, i din Herres namn, som skapade. 2. Han skapade människan från ett embryo. 3. Läs, och din Herre, Upphöjd över allt annat. 4. Undervisar genom pennan. 5. Han lär människan vad den aldrig vetat. 6. Sannerligen, människan överträder. 7. När han blir rik. 8. Till er Herre är det yttersta ödet. 9. Har ni sett den som förbjuder. 10. Andra från att be? 11. Är det inte bättre för honom att följa vägledningen? 12. Eller förespråka rättfärdighet? 13. Om han inte tror och vänder sig bort. 14. Inser han inte att GUD ser? 15. I sanning, om han inte avstår, kommer vi att ta honom i luggen. 16. En lugg som är icke troende och syndig. 17. Låt honom då ropa på sina hjälpare. 18. Vi kommer att tillkalla Helvetes vakter. 19. Du ska inte lyda honom; du ska falla ned i prostrering och dra dig närmre.
********************************************************************

SURA 97: Öde (Al-Qadr) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vi uppenbarade den under Ödets Natt. 2. Hur mäktig är inte Ödets Natt! 3. Ödets Natt är bättre än tusen månader. 4. Änglarna och Anden träder ner däri, med sin Herres tillstånd, för att utföra alla befallningar. 5. Fridfullt är det, tills gryningens ankomst.
********************************************************************

 SURA 98: Bevis (Al-Bayyinah) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. De som inte trodde bland skriftens folk, liksom idoldyrkarna, insisterar på sina sätt, trots beviset som givits dem. 2. En budbärare från GUD reciterar heliga instruktioner till dem. 3. I dem finns värdefulla läror. 4. Faktum är att de som fick skriften inte tvistade förrän beviset gavs till dem. 5. Allt som bads av dem var att dyrka GUD och att ägna religionen absolut till endast Honom, att iakttaga kontakt bönerna (), och ge den obligatoriska välgörenheten (). Sådan är den perfekta religionen. 6. De som inte trodde bland skriftens folk, och idoldyrkarna, har ådragit sig Gehennas eld för evigt. De är de värsta varelserna. 7. De som trodde och förde ett rättfärdigt liv är de bästa varelserna. 8. Deras belöning hos deras Herre är Edens trädgårdar med flytande bäckar, vari de vistas för evigt. GUD är nöjd med dem, och de är nöjd med Honom. Sådan är belöningen för de som vördar sin Herre.
*************************************************************************

SURA 99: Skalvet (Al-Zalzalah) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. När jorden våldsamt skakas. 2. Och jorden skjuter ifrån sig sina laster. 3. Kommer människan att undra: "Vad är det som händer?" 4. På den dagen, kommer den att berätta sina nyheter. 5. Att er Herre beordrat den. 6. På den dagen, kommer människor att strömma ut från alla håll och kanter, för att visas sina verk. 7. Den som uträttar en atoms vikt av godo kommer att se det. 8. Och den som uträttar en atoms vikt av ondo kommer att se det.
**********************************************************************

SURA 100: De Som Galopperar (Al-'Aadeyaat) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid de snabba galopperarna. 2. Som tänder gnistor. 3. Invaderar () på morgonen. 4. Slår skräck däri. 5. Tränger in i hjärtat av deras territorium. 6. Människan är otacksam mot sin Herre. 7. Han vittnar om detta faktum. 8. Han älskar materiella saker för mycket. 9. Inser han inte att den dagen kommer då gravarna öppnas?10. Och alla hemligheter läggs fram. 11. På den dagen kommer de att få veta, att deras Herre varit fullt Medveten om dem.

Översättning om
Mening
Formaterande vid Vilhelm Brun
pdf--
http://globalquran.com/download/pdf/ 

Comments

Popular posts from this blog