SURA 81-90

SURA 81. TEKVİR SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. O güneş dürüldüğünde, 2. yıldızlar bulandığında, 3. dağlar yürütüldüğünde, 4. kıyılmaz mallar bırakıldığında, 5. vahşi hayvanlar bir araya toplandığında, 6. denizler ateşlendiğinde, 7. ruhlar eşleştirildiğinde. 8 . Diri diri gömülen kıza sorulduğunda; 9. hangi suçtan öldürüldü diye, 10. defterler açıldığında, 11. gök yüzü sıyrılıp açıldığında, 12. cehennem kızıştırıldığında, 13. cennet yaklaştırıldığında, 14. bir nefis (herkes) ne hazırladığını anlar. 15. Şimdi yemin ederim o sinenlere, 16. o akıp akıp yuvasına girenlere, 17. yöneldiği zaman o geceye, 18. nefeslendiği zaman o sabaha ki, 19. muhakkak o (Kur'an), şerefli bir elçinin getirdiği bir sözdür. 20. O elçi, pek güçlü, Arş'ın sahibinin katında itibarlıdır. 21. Orada kendisine itaat edilendir, güvenilendir. 22. Yoksa sizin arkadaşınız (Muhammed), delirmiş değildir. 23. Vallahi onu (Cebrail) açık ufukta gördü. 24. O, gayb hakkında kıskanılır da değildir. 25. Ve o (Kur'an), kovulmuş şeytanın sözü değildir. 26. Böyle iken siz nereye gidiyorsunuz? 27. O, sadece bir öğüttür, alemler için. 28. Ve içinizden dosdoğru olmayı dileyenler için. 29. Fakat o alemlerin Rabbi olan Allah dilemeyince siz dileyemezsiniz!
***************************************************

SURA 82. İNTİFAR SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Gökyüzü çatladığında, 2. yıldızlar döküldüğünde, 3. denizler (yarılıp) akıtıldığında, 4. kabirler deşildiğinde, 5. bir nefis (herkes) önden neyi gönderdiğini ve neyi bıraktığını bilir. 6. Ey insan, o lütfu bol olan Rabbine karşı ne aldattı seni? 7. O ki, seni yarattı, düzenine koydu ve dengeli kıldı. 8. Seni dilediği herhangi bir biçimde oluşturdu. 9. Hayır, hayır, doğrusu siz dini yalanlıyor, cezaya inanmıyorsunuz. 10. Halbuki, üzerinizde gözcüler var. 11. Değerli, dürüst katipler. 12. Her ne yaparsanız biliyorlar. 13. Şüphesiz ki, iyiler Naim (Cenneti) içindedirler. 14. Ve şüphesiz kötüler de cehennemdedirler. 15. Din gününde ona yaşlanacaklardır. 16. Ondan çıkacak da değillerdir. 17. Sen bildin mi nedir din günü? 18. Evet, sen bildin mi nedir din günü? 19. O gün ki, kimse, kimse için hiçbir yardım yapma gücüne sahip olamaz ve o gün buyruk yalnız Allah'ındır!
***************************************

 SURA 83. MUTAFFİFİN SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Veyl ölçü ve tartıda hile yapanlara! 2. Onlar ki, insanlar üzerinden kendilerine ölçtüklerinde tam basarlar. 3. Onlara ölçtükleri veya tarttıklarında ise eksiltirler 4. Onlar, tekrar diriltileceklerini zannetmiyorlar mı? 5. O büyük gün için. 6. İnsanların, alemlerin Rabbi için kalkacağı günde. 7. Hayır, hayır, facirlerin yazısı Siccin'dedir. 8. Bildin mi Siccin nedir? 9. Yazılmış bir kitaptır. 10. Veyl o gün yalan diyenlere! 11. O ceza gününü yalanlayanlara. 12. Onu ancak her bir haddini aşkın, günaha düşkün yalanlar. 13. Karşısında ayetlerimiz okunduğunda: "Eskilerin masalları!" dedi. 14. Hayır, hayır! Onların kazançları kalplerinin üzerine pas bağlamıştır! 15. Hayır, hayır, doğrusu onlar o gün Rablerini görmekten mahrum kalacaklardır. 16. Sonra onlar, mutlaka cehenneme yaslanacak 17. Sonra da onlara: "İşte bu, sizin yalanlayıp durduğunuz!" denilecek. 18. Hayır, hayır; çünkü iyilerin yazısı İlliyyun'dadır. 19. Bildin mi nedir İlliyyun? 20. O yazılmış bir kitaptır! 21. Yakın melekler ona şahit olurlar. 22. Haberiniz olsun ki, iyiler bir naim (cenneti) içindedirler. 23. Koltuklar üzerinde (etrafı) seyrederler. 24. Yüzlerinde nimet ve mutluluğun parıltısını tanırsın. 25. Onlara mühürlenmiş halis bir içkiden sunulur. 26. Onun sonu misktir, işte ona imrensin artık imrenenler! 27. Onun karışımı Tesnim'dendir. 28. (Allah'a) yakın olanların içeceği bir çeşmeden. 29. Evet, o günah işleyenler, iman edenlere gülüyorlardı. 30. Onlara uğradıklarında birbirlerine göz kırpıyorlardı. 31. Evlerine döndükleri zaman zevklenerek dönüyorlardı. 32. İnananları gördüklerinde: "İşte bunlar sapıklar!" diyorlardı. 33. Halbuki inananların üzerlerine gözcü olarak gönderilmemişlerdi. 34. İşte bugün de inananlar, kafirlere gülecekler.35. Koltuklar üzerinde bakacaklar (kendileriyle eğlenen kafirlerin cehenneme nasıl yaslandıklarını seyredecekler). 36. Nasıl, kafirler ettiklerinin cezasını buldular mı?
************************************************

SURA 84. İNSİKAK SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Gökyarıldığında 2. ve Rabbini dinleyip haklandığında, 3. yer uzatılıp dümdüz edildiğinde 4. ve içindekileri dışa atıp tamamen boşaldığında, 5. ve Rabbini dinleyip haklandığında, 6. ey insan, sen gerçekten Rabbine doğru çaba üstüne çaba gösterir, sonra da O'na varırsın! 7. O zaman kitabı sağ eline verilen, 8. kolay bir hesaba tabi tutulur 9. ve ailesine sevinçli olarak döner. 10. Ama kitabı arkasından verilen ise, 11. Helak diye çağırır 12. ve alevli ateşe yaslanır. 13. Çünkü o, ailesi içinde sevinçliydi. 14. Çünkü o, hiç inkılap görmeyecek (bu durumunun asla değişmeyeceğini) sanmıştı. 15. Hayır, çünkü Rabbi , onu gözetiyordu. 16. Şimdi yemin ederim ,o şafağa, 17. geceye ve derlediğine, 18. ve derlendiğinde (dolunay haline geldiğinde) o aya ki, 19. sizler binip binip tabakadan tabakaya (halden hale) geçeceksiniz! 20. O halde onlara ne oluyor ki, iman etmezler. 21. Karşılarında Kur'an okunduğu zaman secde etmezler? 22. Hatta o küfredenler yalan derler! 23. Oysa Allah, içlerindekini biliyor. 24. Onun için onlara acı bir azap müjdele! 25. Ancak iman edip iyi işler yapanlar başka; onlara tükenmez bir mükafat vardır!
****************************************

SURA 85. BURUC SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. O burçlara sahip gök yüzüne, 2. o va'dolunan güne, 3. o şahitlik edecek ve şahitlik edilecek olana yemin olsun ki,  4. o hendek sahiplerine la'net edildi. 5. O çıralı ateş sahiplerine. 6. O zaman ki, çevresinde oturmuşlardı. 7. Müminlere yaptıklarını bizzat seyrediyorlardı. 8. Onlara sadece güçlü ve övgüye layık Allah'a iman etmeleri yüzünden kızıyorlardı. 9. O ki, göklerin ve yerin hükümranlığı yalnız O'nundur ve Allah, herşeye şahittir. 10. İnanan erkeklere ve inanan kadınlara eziyet edip de sonra tevbe etmeyenlere kesinlikle cehennem azabı vardır ve de yangın azabı! 11. İman edip iyi işler yapanlara ise muhakkak altından ırmaklar akan cennetler vardır, işte o büyük kurtuluş odur! 12. Gerçekten Rabbinin tutuşu çok şiddetlidir. 13. Çünkü yoktan var eden de, tekrar dirilten de odur. 14. Bununla beraber, çok bağışlayıcıdır, sevgi doludur. 15. Arş'ın sahibidir, şanı yücedir. 16. Dilediğini yapandır. 17. O orduların kıssası sana geldi ya? 18. Firavun'un ve Semud'un kıssası? 19. Fakat o küfredenler hala bir yalanlama içindeler. 20. Oysa Allah, onları arkalarından kuşatmıştır. 21. Fakat o, şanlı bir Kur'an'dır, 22. Levh. i Mahfuz'dadır.
*********************************************

SURA 86. TARİK SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun o gök yüzüne ve Tarık'a, 2. Bildin mi Tarık nedir? 3. O karanlığı delen (parlak) yıldızdır. 4. Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde bir gözetleyici olmasın. 5. Onun için insan bir düşünsün neden yaratıldığını! 6. Bir atılgan sudan yaratıldı. 7. Ki, arka kemiği ile göğüs kemikleri arasından çıkar. 8. Elbette O, onu döndürmeğe kadirdir. 9. Bütün sırların yoklanacağı gün, 10. o zaman ne bir gücü vardır, ne de bir yardımcısı. 11. Andolsun o dönüşlü göğe, 12. yarılan yere, 13. ki, o her halde keskin bir hükümdür. 14. O asla şaka değildir! 15. Haberin olsun ki, onlar hep hile kuruyorlar. 16. Ben de hilelerine kaşı hile kurarım. 17. Onun için o kafirlere mühlet ver, biraz daha süre tanı onlara!
***********************************

SURA 87. ALA SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Tesbih et Rabbinin A'la (yüce) ismini. 2. Yaratııp düzene koyan Rabbinin. 3. Takdir edip doğru yolu gösteren Rabbinin. 4. O Rabbin ki, mer'ayı, çıkardı, 5. sonra da onu karamsı, bir sel kusuğuna çevirdi. 6. Bundan böyle sana Kur'an okutacağız da unutmayacaksın. 7. Yalnız Allah'ın dilediği başka; çünkü O, açığı da bilir, gizliyi de. 8. Ve seni en kolay yola muvaffak kılacağız. 9. Onun için öğüt ver, eğer öğüt fayda verilse. 10. Saygısı olan öğüt alacaktır. 11. Pek bedbaht olan da ondan kaçınacaktır. 12. O ki, en büyük ateşe yaşlanacaktır. 13. Sonra ne ölecek onda, ne de hayal bulacaktır. 14. Doğrusu felah bulmuştur temizlenen, 15. Rabbinin adım anıp namaz kılan. 16. Fakat siz, dünya hayatım tercih ediyorsunuz. 17. Oysa ahiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır. 18. Haberiniz olsun, bu ilk sabitelerde vardır. 19. İbrahim'in ve Musa' nın sahifelerinde.
**********************************************************

 SURA 88. GASİYE SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Geldi mi sana o Ğaşiye ( her şeyi kuşatacak salgın, istilacı kıyametin) haberi? 2. O gün kimi yüzler eğilmiş, zillete düşmüştür. 3. Çalışmış, fakat boşuna yorulmuştur. 4. Kızışmış bir ateşe yaslanırlar. 5. Kızgın bir kaynaktan sulanırlar. 6. Dari' adındaki bitkiden başka yiyecekleri yoktur. 7. Ne besler, ne açlıktan kurtarır. 8. Kimi yüzler de mesuttur o gün. 9. Yaptıklarından hoşnut.10. Yüksek bir cennette. 11. Orada boş bir söz işitmezler. 12. Orada akan bir kaynak, 13. yüksek kanepeler, 14. konulmuş küpler, 15. dizilmiş koltuklar, yastıklar, 16. serilmiş nefis döşemeler vardır. 17. Hala bakmazlar mı o deveye ki, nasıl yaratılmış? 18. Göğe ki, nasıl kaldırılmış? 19. Dağlara ki, nasıl dikilmişler? 20. Yere ki, nasıl yayılmış? 21. Haydi öğüt ver, sen şimdi yalnızca bir öğütçüsün! 22. Onların üzerinde bir zorba değilsin! 23. Ancak tersine giden ve inkar eden başka. 24. Allah, onu en büyük azap ile cezalandıracaktır. 25. Onlar, mutlaka döne dolaşa Bize geleceklerdir. 26. Sonra da mutlaka Bize hesap vereceklerdir.
****************************************************

SURA 89. FECR SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun şafağa. 2. on geceye, 3. çifte ve teke, 4. ve geçeceği sırada geceye. 5. Nasıl, bunlarda bir akıl sahibi için bir yemin (edilir şey) var değil mi? 6. Görmedin mi Rabbin ne yaptı Ad kavmine? 7. Sütunların sahibi İrem'e 8. ki, o ülkeler içinde bir benzeri yaratılmamıştı. 9. Ve vadilerde kayaları kesen (yontan) Semud kavmine? 10. O kazıkların sahibi Firavun'a? 11. Onlar ki o memleketlerde azıtmışlardı. 12. Oralarda bozgunculuğu çoğaltmışlardı. 13. Onun için de Rabbin üzerlerine bir azap kamçısı yağdırdı. 14. Şüphesiz ki Rabbin öyle mirsad ile gözetlemektedir. 15. Ama insan, Rabbi onu her ne zaman imtihan edip de kendiside ikramda bulunur, nimetler verirse: "Rabbim bana ikram etti." der. 16. Fakat her ne zaman da sınayıp rızkım daraltırsa: "Rabbim bana ihanet etti." der.17. Hayır, hayır, doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz. 18. Birbirinizi yoksulu doyurmaya teşvik etmiyorsunuz. 19. Oysa mirası dermecesine (helal haram demeden) öyle bir yiyiş yiyorsunuz ki! 20. Malı öyle bir seviş seviyorsunuz ki, yığmacasına! 21. Hayır, hayır, yer üst üste sarsıntılarla düzlendiği zaman, 22. Rabbinin emri gelip melekler saf saf dizildiği zaman, 23. cehennemde ki, getirilmiştir; o insan o gün anlar, ama bu anlamanın ne yararı var ona? 24. Der ki: "Keşke ben bu hayatım için (sağlığımda hayırlar) göndermiş olsaydım." 25. Artık o gün O'nun ettiği azabı kimse edemez. 26. Ve O'nun vurduğu bağ gibi kimse vuramaz. 27. Ey Rabbine itaat eden huzura ermiş ruh, 28. dön Rabbine, sen O'ndan O senden hoşnut olarak! 29. Gir kullarımın içine! 30. Gir cennetime!
*************************************************

 SURA 90. BELED SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Yo... yemin ederim bu beldeye! 2. Sen bu beldede oturmaktayken. 3. Ve baba ile çocuğuna ki, 4. gerçekten Biz insanı bir sıkıntı içinde yarattık. 5. O, kendisine karşı kimse güç yetiremez mi sanıyor? 6. O: "Ben yığın yığın mal telef ettim." diyor. 7. Onu bir gören olmadı mı sanıyor? 8. Vermedik mi Biz ona iki göz? 9. Bir dil ve iki dudak? 10. Ona iki de tepe gösterdik. 11. Fakat o sarp yokuşa göğüs veremedi. 12. Bildin mi, nedir o sarp yokuş? 13. Esir bir boyun kurtarmak (bir köle azad etmek) 14. Ya da salgın bir açlık gününde yemek yedirmektir. 15. Yakınlığı olan bir yetime 16. veya toprak döşenen (hiçbir varlığı olmayan) bir yoksula. . . 17 Sonra da o iman edip de sabrı tavsiyeleşen ve merhamet tavsiyeleşenlerden olamadı. 18. İşte onlardır meymenet sahipleri (kitapları sağ taraflarından verilecekler).19. Ayetlerimizi inkar edenler ise, onlardır işte şeamet sahipleri (uğursuz kimseler). 20. Üzerlerine bir ateş bastırılıp kapıları kapanacak.
********************************************
Belgili
Tanımlık
Kutsal
Quran
Ercüme in Belgili
Tanımlık Meal Içinde
Belgili Tanımlık
Türkçe
Forme Yanında Ecek
Kahverengi
pdf--
http://globalquran.com/download/pdf/

Comments

Popular posts from this blog