SURA 91-100

SURA 91. ŞEMS SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun güneşe ve parıltısına, 2. ona uyduğunda aya, 3. onu açıp ortaya çıkardığında gündüze, 4. onu sardığında geceye, 5. göğe ve onu bina edene, 6. yere ve onu döşeyene, 7. nefse ve onu düzenleyene, 8. sonra da ona bozukluğunu ve korunmasını ilham edene ki, 8. gerçek kurtuluş bulmuştur onu temizlikle parlatan. 10. Onu kirletip gömen de ziyan etmiştir! 11. Semud kavmi azgınlığından inanmadı. 12. O en yaramazları fırladığı zaman, 13. Allah'ın elçisi onlara: "Allah'ın devesini ve onun sulanışını gözetiri!" demişti. 14. Fakat ona inanmadılar da onu (deveyi) devirdiler. Rableri de günahlarını başlarına geçiri geçiriverdi de o yeri düzleyiverdi! 15. Öyle ya, O, o işin sonundan korkacak değil ki!
***************************

 SURA 92. LEYL SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun bürürken o geceye, 2. açıldığı zaman o gündüze, 3. erkeği ve dişiyi yaratana ki, 4. sizin çabanız dağınıktır 5. Ama bundan böyle her kim vergi verir korunursa 6. ve en güzeli doğrularca 7. Biz onu en kolayına kolaylayacağız. 8. Her kim de cimrilik eder, kendisini müstağni sayar 9. ve en güzeli yalanlarca; 10. onu da en zor olana hazırlayacağız. 11. Ve yuvarlandığı zaman onu malı kurtaramayacak! 12. Kesinlikle doğru yolu göstermek Bize aittir. 13. Kuskusuz sonu da Bizim önü de Bizim (ahiret de Bizimdir dünya da)!14. Ben sizi köpürdükçe köpüren bir ataşe karşı uyardım. 15. Ona ancak en bedbaht olan yaslanır. 16. O ki, yalanlamış ve tersine gitmiştir. 17. O en çok takva sahibi olan ise ondan çok uzaklaştırılacaktır! 18. O ki, malını verir, temizlenir. 19. Ve onda hiç kimsenin mükafat edilecek bir nimeti yoktur. 20. Ancak yüceler yücesi Rabbinin rızasını aramak için verir. 21. Ve mutlaka o hoşnutluğa erecektir.
***************************

SURA 93. DUHA SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun kuşluk vaktine 2. ve dindiği zaman o geceye ki, 3. Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! 4. Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. 5. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! 6. O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? 7. Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? 8. Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? 9. Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! 10. El açıp isteyeni de azarlama! 11. Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
*********************************

 SURA 94. İNŞİRAH SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Senin için bağrını açmadık mı? 2. İndirmedik mi senden o yükünü? 3. O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü? 4. Senin şanını yüceltmedik mi? 5. Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var. 6. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var! 7. O halde boş kaldığında yine kalk yorul! 8. Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!
***********************************************

SURA 95. TİN SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun o incire, o zeytine, 2. Sinin (Sina) dağına  3. ve bu güvenli beldeye ki, 4. Biz insanı en güzel biçimde yarattık. 5. Sonra da çevirdik aşağıların aşağısına kaktık. 6. Ancak iman edip yararlı işler yapan kimseler başka; onlar için kesilmez bir mükafat vardır. 7. O halde artık sana dini ne yalanlatabilir? 8. Allah hakimlerin hakimi değil mi?
****************************************

SURA 96. ALAK SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Oku O yaratan Rabbinin adıyla! 2. İnsanı bir kan pıhtısından yarattı! 3. Oku, O, cömenliğinin sonu olmayan Rabbindir! 4. Kalem ile (yazmayı) öğreten de. 5. O, insana bilmediği şeyleri öğretti. 6. Sakın okumazlık etme! Çünkü insan, muhakkak azıtır! 7. Kendisini artık ihtiyacı yokmuş görmekle. 8. Kesinlikle sonunda Rabbinedir dönüş! 9. Baksana o engelleyene, 10. namaz kılmakta olan bir kulu! 11. Baksana o doğru yolda giderse 12. ya da takva sahibi olmayı emrederce, fena mı? 13. Baksana, yalanlar ve tersine giderse, iyi mi? 14. Muhakkak Allah'ın görmekte olduğunu bilmiyor mu? 15. Sakın, şanım hakkı için, eğer (akıllanıp) vazgeçmezse, muhakkak Biz sürükleyeceğiz o alnı! 16. Yalancı, cani bir alnı! 17. O zaman çağırsın kurultayını, meclisini! 18. Biz çağıracağız zebanileri! 19. Hayır, sakın onu dinleme de, secde et ve yaklaş!
*************************************

 SURA 97. KADİR SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Doğrusu Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu ne bildirdi ki sana? 3. Bin aydan hayırlıdır o Kadir gecesi. 4. Onda melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle (yapılacak) her iş için peyderpey inerler. 5. Bir selam (güvenlik) dir o gece, ta tan atana kadar.
***************************************

SURA 98. BEYYİNE SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Kitap verilmiş olanlardan ve müşriklerden o küfredenler, kendilerine apaçık delil gelinceye kadar ayrılacak değillerdi. 2. (Bu delil), Allah'tan gelen bir peygamberdir, peyderpey tertemiz sahifeler okur. 3. O sahifelerde en doğru hükümler vardır. 4. Böyle iken o kitap verilmiş olanlar ancak, kendilerine apaçık delil geldikten sonra ayrılığa düştüler. 5. Oysa onlar, hakka tapan, Allah'ı birleyiciler olarak dini yalnızca Allah'a tahsis edip Allah'a ibadet etsinler, namazı dosdoğru kılsınlar ve zekatı versinler diye emrolunmuşlardı ancak. İşte odur dosdoğru din! 6. Gerek kitap verilenlerden, gerekse müşriklerden küfredenler, muhakkak cehennem ateşindedirler, orada ebedi kalacaklardır. Onlardır bütün insanların en şerlileri! 7. İman edip yararlı işler yapanlar ise bütün insanların en hayırlılarıdır. 8. Onların mükafatı Rableri katında altından ırmaklar akan Adn cennetleridir. İçlerinde ebedi kalacaklardır. Allah onlardan hoşnut, onlar da O'ndan hoşnutturlar. Bu mükafat, işte Rabbine saygı duyanlara aittir!
*****************************

SURA 99. ZİLZAL SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Yer o sarsıntıyla sarsıldığında, 2. yer ağırlıklarını çıkardığında, 3. İnsan: "Buna ne oluyor?" dediğinde; 4. o gün, (yer) bütün haberlerini anlatır. 5. Çünkü Rabbin ona vahyetmiştir. 6. O gün insanlar, amellerinin kendilerine gösterilmesi için bölükler halinde fırlayıp çıkacaklardır. 7. Her kim zerre kadar bir hayır isterse onu görecek; 8. her kim de zerre kadar bir kötülük işlerse onu görecektir.
**********************************

 SURA 100. ADİYAT SURESI Bismillahirrahmanirrahim 1. Andolsun o harıl harıl koşular koşanlara, 2. (tırnaklarını) çakarak ateşler saçanlara, 3. sabahleyin baskın basanlara, 4. derken savurup da bir toz. duman (tozu dumana katanlara), 5. o anda bir derneği ortalayanlara (topluluğun ortasına dalanlara) ki, 6. o insan Rabbine karşı pek nankördür.7. Ve kendisi de şahittir buna. 8. Ve o serveti sevdiği için katıdır, çetindir ona. 9. Bilmiyor mu ki, kabirdekiler deşildiği zaman, 10. o göğüslerdekiler derlendiğinde, 11. O gün, Rableri onlardan elbette haberdardır!

Belgili
Tanımlık
Kutsal
Quran
Ercüme in Belgili
Tanımlık Meal Içinde
Belgili Tanımlık
Türkçe
Forme Yanında Ecek
Kahverengi
pdf--
http://globalquran.com/download/pdf/

Comments

Popular posts from this blog