Helig Quran
SURA 61-70

SURA 61: Kolumnen (Al-Suff) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden. Han är Den Allsmäktige, Visaste. 2. O ni som tror, varför säger ni vad ni inte gör? 3. Det är ytterst avskyvärt i GUDs ögon att säga vad ni inte gör. 4. GUD älskar de som kämpar för Hans sak förenade i en kolumn, som tegelstenarna i en vägg. 5. Minns att Moses sa till sitt folk, "O mitt folk, varför skadar ni mig, trots att ni vet att jag är GUDs budbärare till er?" När de avvek, avledde GUD deras hjärtan. För GUD vägleder inte de onda människorna. 6. Minns att Jesus, Marias son, sa, "O Israels Barn, jag är GUDs budbärare till er, som bekräftar Toran och kommer med goda nyheter om en budbärare som ska komma efter mig, vars namn kommer att vara ännu mer prisat ()." Sedan, när han visade dem de tydliga bevisen, sa de, "Detta är fulländad magi." 7. Vem är ondare än den som hittar på lögner om GUD, och som är kallad till Underkastelse? GUD vägleder inte de onda människorna. 8. De vill släcka GUDs ljus med sina munnar. Men GUD insisterar på att fullända Sitt ljus, trots de som inte tror. 9. Han har sänt Sin budbärare med vägledningen och den sanna religionen, och kommer att låta den dominera alla religioner, trots idoldyrkarna. 10. O ni som tror, låt Mig informera er om en verksamhet som kommer att rädda er från smärtsamt straff. 11. Tro på GUD och Hans budbärare, och sträva för GUDs sak med era pengar och era liv. Det är den bästa verksamheten för er, om ni bara visste. 12. I gengäld förlåter Han era synder, ger er tillträde till trädgårdar med flytande bäckar, med vackra palats i Edens trädgårdar. Detta är den största triumfen. 13. Dessutom får ni något ni verkligen älskar: stöd från GUD och garanterad seger. Ge goda nyheter till de som tror. 14. O ni som tror, var GUDs anhängare, som lärjungarna till Jesus, Marias son. När han sa till dem, "Vilka är mina anhängare gällande GUD," sa de, "Vi är GUDs anhängare." Således trodde en grupp från Israels Barn, och en annan grupp trodde inte. Vi hjälpte de som trodde mot deras fiende, tills de vann.
*****************************************************************************

 SURA 62: Fredag (Al-Jumu'ah) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden; Kungen, den Heligaste, den Allsmäktige, Visaste.2. Han är Den som sände till hedningarna en budbärare från dem, för att recitera Hans uppenbarelser för dem, rena dem, och lära dem skriften och visdom. Innan dess hade de gått långt vilse. 3. Och till många generationer efter dem. Han är den Allsmäktige, Visaste. 4. Sådan är GUDs nåd som Han ger till vem Han vill. GUD är Besittare av Oändlig Nåd. 5. Exemplet på de som fick Toran, som sedan inte lyckades upprätthålla den, är som åsnan som bär på stora litterära verk. Sannerligen miserabelt är exemplet på människor som förkastat GUDs uppenbarelser. GUD vägleder inte de onda människorna. 6. Säg, "O ni som är Judiska, om ni påstår att ni är GUDs utvalda, uteslutande alla andra människor, borde ni längta efter döden om ni talar sanning!" 7. De längtar aldrig efter den, på grund av vad de gjort. GUD är fullt medveten om de onda. 8. Säg, "Döden som ni försöker undvika kommer att hinna ikapp er förr eller senare. Sedan kommer ni att föras tillbaka till Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser, och därefter kommer Han att informera er om allt ni hade gjort." 9. O ni som tror, när Församlingsbönen () utropas på Fredagen, ska ni skynda er till åminnelsen av GUD, och släppa alla sysslor. Det är bättre för er, om ni bara visste. 10. När bönen väl avslutats får ni sprida ut er på jorden för att söka GUDs gåvor, och fortsätt att minnas GUD ofta, så att ni må lyckas. 11. När en del av dem stöter på en affärsöverrenskommelse, eller någon typ av underhållning, rusar de till det och lämnar er stående! Säg, "Det som GUD har är mycket bättre än underhållningen eller affären. GUD är den bäste Försörjaren."
********************************************************************************

SURA 63: Hycklarna (Al-Munaafeqoon) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. När hycklarna kommer till dig säger de, "Vi vittnar om att du är GUDs budbärare." GUD vet att du är Hans budbärare, och GUD vittnar om att hycklarna är lögnare. 2. Under skenet av deras synbara tro, avleder de människor från GUDs väg. Verkligen miserabelt är det de gör. 3. Det är för att de trodde, och sedan inte trodde. Därför är deras sinnen blockerade, de förstår inte. 4. När ni ser dem kanske ni imponeras av deras utseende. Och när de talar kanske ni lyssnar på deras vältalighet. De är som stående stockar. De tror att alla tilltal är riktade emot dem. Dessa är de verkliga fienderna; akta er för dem. GUD fördömer dem; de har avvikit. 5. När de uppmanas, "Kom, låt GUDs budbärare be om er förlåtelse," vänder de hånfullt på sina huvuden, och ni ser dem avleda andra och agera arrogant.6. Det är sak samma för dem, vare sig du ber om deras förlåtelse, eller inte ber om deras förlåtelse; GUD kommer inte att förlåta dem. För GUD vägleder inte de onda människorna. 7. Det är dessa som säger, "Ge inga pengar till de som följer GUDs budbärare, så kanske de överger honom!" GUD äger dock himmlarnas och jordens skatter, men hycklarna förstår inte. 8. De säger, "Om vi återvänder till staden, kommer de mäktiga däri att vräka de svaga ()." () all dignitet tillhör GUD och Hans budbärare, och de som tror. Hycklarna vet emellertid inte det. 9. O ni som tror, distraheras inte av era pengar och era barn från att minnas GUD. De som gör det är förlorarna. 10. Ni ska ge av våra gåvor till er innan döden kommer till er, och ni säger, "Min Herre, om Du bara kunde fördröja detta ett litet tag! Då skulle jag vara barmhärtig och förena mig med de rättfärdiga!" 11. GUD skjuter aldrig upp den utnämnda tiden för döden för någon själ. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.
*******************************************************************************

 SURA 64: Ömsesidigt Klander (Al-Taqhaabun) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden. Allt herravälde tillhör Honom, och alla lovord tillhör Honom, och Han är Allsmäktig. 2. Han är Den som skapade er, sedan har vi den som inte tror ibland er, och den som tror. GUD Ser absolut allt ni gör. 3. Han skapade himmlarna och jorden för ett specifikt syfte, formgav er och fulländade er design, till Honom är sedan det slutliga ödet. 4. Han känner till allting i himmlarna och på jorden. Och Han är medveten om allt ni döljer och allt ni tillkännager. GUD är fullt medveten om de innersta tankarna. 5. Har du lagt märke till de som inte trodde förut, och som därefter drabbades av konsekvenserna av sitt beslut? De ådrog sig ett smärtsamt straff. 6. Det är för att deras budbärare gick till dem med tydliga bevis, men de sa, "Ska vi följa människor som oss?" De trodde inte och vände sig bort. GUD behöver inte dem; GUD har inga behov, Prisvärd. 7. De som inte trodde påstår att de inte kommer att återupplivas! Jo minsann, vid min Herre, ni kommer att återupplivas, och ni kommer att ställas till svars för allt ni har gjort. Det är enkelt för GUD att göra. 8. Därför ska ni tror på GUD och Hans budbärare, och på det ljus vi uppenbarat häri. GUD är fullt Medveten om allt ni gör. 9. En dag kommer Han att sammankalla er till Sammankallandets Dag. Det är Dagen av Ömsesidigt Klander. För alla som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att lindra deras synder, och ge dem tillträde till trädgårdar med flytande bäckar. Däri vistas de för evigt. Detta är den största triumfen.10. Vad gäller de som inte tror och förkastar våra uppenbarelser, har de sin hemvist i Helveteselden; de vistas däri för evigt. Vilket miserabelt öde! 11. Ingenting händer er förutom enligt GUDs vilja. För den som tror på GUD, kommer Han att vägleda hans hjärta. GUD är fullt medveten om alla ting. 12. Ni ska lyda GUD och ni ska lyda budbäraren. Om ni vänder er bort, är vår budbärares enda uppgift att leverera budskapet. 13. GUD; det finns ingen annan gud än Honom. På GUD ska de troende lita. 14. O ni som tror, era makar och era barn kan vara era fiender; akta er. Om ni har överseende, glömmer och förlåter, då är GUD Förlåtare, Barmhärtigast. 15. Era pengar och era barn är ett test, och GUD besitter en stor belöning. 16. Därför ska ni vörda GUD så mycket ni kan, och lyssna, och lyd, och ge () för ert eget bästa. De som är skyddade från sin egen snålhet, är de framgångsrika. 17. Om ni lånar GUD ett lån av rättfärdighet, kommer Han att mångfaldiga belöningen för er flera gånger om, och förlåta er. GUD är Tacksam, Ömsint. 18. Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser; den Allsmäktige, Visaste.
************************************************************************

SURA 65: Skilsmässa (Al-Talaaq) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. O ni profet, när ni människor skiljer er från kvinnorna, ska ni försäkra er om att en skilsmässoperiod uppfylls. Ni ska beräkna en sådan period exakt. Ni ska vörda GUD er Herre. Tvinga dem inte att flytta från sina hem, ej heller ska ni göra livet så hemskt för dem, att de ger sig av på egen hand, såvida de inte begår ett bevisat äktenskapsbrott. Dessa är GUDs lagar. Den som överträder GUDs lagar begår en orättvisa mot sig själv. Man vet aldrig; kanske GUD vill att detta ska resultera i någonting bra. 2. När perioden väl har uppfyllts får ni försonas med dem rättvist, eller fullborda separationen rättvist. Ni ska låta två rättvisa vittnen bevittna skilsmässan inför GUD. Det är för att upplysa de som tror på GUD och den Sista Dagen. Den som vördar GUD, kommer Han att skapa en utväg för. 3. Och kommer att ge till honom från håll han aldrig förväntat sig. Den som litar på GUD, behöver ingen annan än Honom. GUDs befallningar utförs. GUD har fastställt ödet för allting. 4. Vad gäller kvinnorna som nått klimakteriet, om ni hyser några tvivel, ska deras period vara tre månader. Vad gäller kvinnorna som inte menstruerar, och som upptäcker att de är gravida, slutar deras period när de får barn. Den som vördar GUD, gör Han allting enkelt för. 5. Detta är GUDs befallning som Han sänder ner till er. Han mildrar synderna för den som vördar GUD, och belönar honom generöst.  6. Ni ska låta dem bo i samma hem som de bodde i tillsammans med er, och gör inte livet så hemskt för dem att de ger sig av på egen hand. Om de är gravida, ska ni spendera på dem tills de får barn. Om de ammar barnet, ska ni betala dem för denna tjänst. Ni ska bibehålla de älskvärda relationerna er emellan. Om ni inte kommer överrens, får ni anställa en annan kvinna som kan amma barnet. 7. Den rike maken ska ge underhåll enligt sina tillgångar, och den fattige ska ge underhåll enligt de tillgångar som GUD har givit honom. GUD ålägger inte någon själ mer än vad Han givit den. GUD kommer att ge lindring efter svårighet. 8. Många samhällen gjorde uppror mot sin Herres befallningar och mot Hans budbärare. Följaktligen höll vi dem strängt till svars, och bestraffade dem med en hemsk bestraffning. 9. De drabbades av konsekvenserna av sina beslut; en oerhörd förlust. 10. GUD har preparerat ett svårt straff för dem. Därför ska ni vörda GUD, O ni som har intelligens och trodde. GUD har sänt ner ett budskap till er - 11. en budbärare som reciterar GUDs uppenbarelser, tydligt, för att leda de som tror och verkar rättfärdighet ut ur mörkret in i ljuset. Den som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar; däri vistas de för evigt. GUD kommer att belöna honom rikligt. 12. GUD skapade sju universum och samma antal jordar. Befallningarna flödar mellan dem. Det är för att låta er veta att GUD är Allsmäktig, och att GUD är fullt medveten om alla ting.
*****************************************************************************

SURA 66: Förbud (Al-Tahreem) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. O du profet, varför förbjuder du det som GUD har gjort lagligt för er, bara för att förnöja dina fruar? GUD är Förlåtare, Barmhärtig. 2. GUD har fastställt för er lagarna som hanterar era löften. GUD är er Herre, och Han är Allsmäktig, Visast. 3. Profeten hade anförtrott en av sina fruar med ett visst uttalande, därefter spred en av dem det, och GUD lät honom få veta det. Han informerade då sin fru om en del av saken, och bortsåg från en del. Hon frågade, "Vem har informerat dig om det här?" Han sa, "Jag informerades av den Allsmäktige, den Allvetande." 4. Om ni båda ångrar er till GUD, har era hjärtan lyssnat. Men om ni förenar er mot honom, är GUD hans bundsförvant, och det är även Gabriel och de rättfärdiga troende. Även änglarna är hans hjälpare. 5. Om han skiljer sig från er, kommer hans Herre att ersätta er med andra fruar, som är bättre än er; underkastade (), troende (), lydiga, som ångrar sig, som dyrkar, gudfruktiga, antingen tidigare gifta, eller oskulder. 6. O ni som tror, skydda er själva och era familjer från Helveteselden, vars bränsle är människor och stenar. Vaktar den gör stränga och mäktiga änglar som aldrig trotsar GUD; de gör allt de beordras göra. 7. O ni som inte trodde, be inte om ursäkt idag. Ni ersätts bara för det ni gjorde. 8. O ni som tror, ni ska vända er till GUD i en bestämd och uppriktig ånger. Er Herre kommer då att mildra era synder och ge er tillträde till trädgårdar med flytande bäckar. På den dagen kommer GUD inte svika profeten och de som trodde med honom. Deras ljus kommer att stråla framför dem, och till höger om dem. De kommer att säga, "Vår Herre, fullända vårt ljus för oss, och förlåt oss; Du är Allsmäktig." 9. O profet, kämpa mot de som inte tror och mot hycklarna, och var sträng med dem. Deras boning är Gehenna, och ett miserabelt öde. 10. Som exempel på de som inte trodde berättar GUD om Noaks fru och Lots fru. De var gifta med två av våra rättfärdiga tjänare, men bedrog dem, och följaktligen kunde de inte hjälpa dem alls emot GUD. Båda två blev tillsagda, "Gå in i Helveteselden med de som förtjänat det." 11. Och som exempel på de som trodde berättar GUD om Faraos fru. Hon sa, "Min Herre, bygg ett hem för mig hos Dig i Paradiset, och rädda mig från Farao och hans verk; rädda mig från de överträdande människorna." 12. Även Maria, Amramiten. Hon bibehöll sin kyskhet, sedan blåste vi in i henne av vår ande. Hon trodde på sin Herres ord och Hans skrifter; hon var lydig.
****************************************************************************

 SURA 67: Kungaskap (Al-Mulk) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Ytterst Upphöjd är Den i vars händer är allt herravälde, och Han är Allsmäktig. 2. Den som skapade döden och livet med syftet att urskilja de ibland er som skulle göra bättre. Han är Allsmäktig, den Förlåtande. 3. Han skapade sju universum i lager. Ni ser ingen ofullkomlighet i den Nådigastes skapelse. Fortsätt att titta; ser ni något fel? 4. Titta igen och igen: era ögon kommer återvända svarslösa och besegrade. 5. Vi smyckade det lägsta universumet med lampor, och skyddade dess gränser med projektiler mot djävlarna; vi preparerade ett straff i Helvetet för dem. 6. För de som inte trodde på sin Herre, Gehennas straff. Vilket miserabelt öde. 7. När de kastas ner däri, höra de dess ursinne när det väser och ryker. 8. Det nästan exploderar av raseri. Varje gång en grupp kastas ner däri, kommer dess vakter att fråga dem, "Fick ni inte en varnare?" 9. De brukade svara, "Jo verkligen, en varnare kom till oss, men vi trodde inte och sa, 'GUD uppenbarade ingenting. Ni är totalt förvirrade.'" 10. De säger också, "Om vi hörde eller förstod, skulle vi inte vara bland de som vistas i Helvetet!" 11. Således erkände de sina synder. Ve de som vistas i Helvetet. 12. Vad gäller de som vördar sin Herre, ensamma i sin avskildhet, har de uppnått förlåtelse och en stor belöning.13. Vare sig ni håller era yttranden hemliga, eller tillkännager dem, är Han fullt medveten om de innersta tankarna. 14. Borde Han inte känna vad Han har skapat? Han är den Storslagne, Mest Medvetne. 15. Han är Den som satte Jorden i er tjänst. Färdas runt dess gränser, och ät av Hans gåvor. Till Honom är den slutliga sammankallningen. 16. Har ni garanterat att Den i himlen inte kommer att träffa jorden och låta den skaka? 17. Har ni garanterat att Den i himlen inte kommer att sända ner en våldsam storm över er? Kommer ni då att uppskatta värdet av Min varning? 18. Andra före dem har inte trott; hur hemskt var inte Mitt straff! 19. Har de inte sett fåglarna ovanför dem som radar upp sig i kolumner och breder ut sina vingar? Det är den Nådigaste som håller upp dem i luften. Han är Den Som Ser alla ting. 20. Var är soldaterna som kan hjälpa er mot den Nådigaste? De icke troende är verkligen lurade. 21. Vem kan försörja er, om Han håller tillbaka Sina provianter? De har verkligen fallit djupt ner i överträdelse och motvilja. 22. Är den som går med hängande huvud bättre vägledd, än den som går rakt på den rätta vägen? 23. Säg, "Han är Den som initierade er, och gav er hörseln, ögonen och hjärnan. Sällan är ni tacksamma." 24. Säg, "Han är Den som placerade er på jorden, och inför Honom kommer ni att sammankallas." 25. De utmanar: "När kommer den profetian att äga rum, om du talar sanning?" 26. Säg, "Sådan kunskap är hos GUD, jag är inget mer än en tydlig varnare." 27. När de ser det inträffa, kommer ansiktena på de som inte trodde att bedrövas, och man kommer att förkunna: "Detta är vad ni brukade håna." 28. Säg, "Vare sig GUD bestämmer sig för att utplåna mig och de med mig, eller för att ösa Sin nåd över oss, vem kan skydda de som inte tror från ett smärtsamt straff? 29. Säg, "Han är den Nådigaste; vi tror på Honom, och vi litar på Honom. Ni kommer säkerligen att få veta vem som verkligen gått långt vilse." 30. Säg, "Tänk om ert vatten sjunker undan, vem kommer då att förse er med rent vatten?"
*******************************************************************************

SURA 68: Pennan (Al-Qalam) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. NuN, pennan, och vad de () skriver. 2. Du har fått en stor välsignelse från din Herre; du är inte tokig. 3. Du har fått en väl förtjänt belöning. 4. Du är välsignad med en stark moralisk karaktär. 5. Du kommer att se, och de kommer att se. 6. Vilka av er som är fördömda. 7. Er Herre är fullt medveten om de som avvek från Hans väg, och Han är fullt medveten om de som är vägledda. 8. Lyd inte de som förkastar. 9. De vill att du ska kompromissa, så att de också kan kompromissa. 10. Lyd inte alla lågt stående bedyrare. 11. En förtalare, som pratar bakom ryggen. 12. Som förbjuder välgörenhet, överträder, syndar. 13. Otacksam, och snål. 14. Trots att han hade tillräckligt med pengar och barn. 15. När våra uppenbarelser reciteras för honom, säger han, "Sagor från det förflutna!" 16. Vi kommer att märka hans ansikte. 17. Vi har testat dem som vi testade ägarna av trädgården, som svor att de skulle skörda på morgonen. 18. De var så tvärsäkra. 19. En passerande () från er Herre korsade den medan de sov. 20. På morgonen, var den bar. 21. De ropade på varandra på morgonen. 22. "Låt oss bärga skörden." 23. På vägen dit anförtrodde de sig åt varandra. 24. Att från och med nu, skulle ingen av dem vara fattig. 25. De var så fullständigt säkra på sin skörd. 26. Men när de såg den, sa de, "Vi hade så fel! 27. "Nu har vi ingenting!" 28. De rättfärdiga ibland dem sa, "Om ni bara hade prisat ()!" 29. De sa, "Prisad vare vår Herre. Vi har överträtt." 30. De började klandra varandra. 31. De sa, "Ve oss. Vi syndade. 32. "Må vår Herre bevilja oss en bättre. Vi ångrar oss inför vår Herre." 33. Sådan var vedergällningen. Men straffet i Livet Efter Detta är mycket värre, om de bara visste. 34. De rättfärdiga har förtjänat, hos sin Herre, lycksalighetens trädgårdar. 35. Ska vi behandla de Underkastade som de kriminella? 36. Vad är det för fel på er logik?37. Har ni en annan bok som ni upprätthåller? 38. I den, hittar ni allt ni önskar er? 39. Eller har ni fått högtidliga löften från oss, som beviljar er allt ni önskar er på Återuppståndelsens Dag? 40. Fråga dem, "Vem garanterar detta för er?" 41. Har de idoler? Låt deras idoler hjälpa dem, om de är sanningsenliga. 42. En dag kommer de att avslöjas, och de kommer att anmodas att falla ned i prostrering, men kommer inte att kunna det. 43. Med kuvad blick, kommer förödmjukelse att överhölja dem. De inbjöds till att falla ned i prostrering när de var fullt kapabla. 44. Så, låt Mig ta itu med de som förkastar denna Hadith; vi kommer att föra dem bakom ljuset, på ett sätt de aldrig uppfattar. 45. Jag kommer att ge dem tillräckligt med rep; Min planering är formidabel. 46. Ber du dem om pengar, så att de belastas av avgiften? 47. Känner de till framtiden? Har de den dokumenterad? 48. Du ska ihärdigt hålla ut med att utföra er Herres befallningar. Var inte som () som ropade från fiskens insida. 49. Vore det inte för hans Herres nåd, skulle han ha kastats upp i öknen som en syndare. 50. Men hans Herre välsignade honom, och gjorde honom rättfärdig. 51. De som inte trodde, visar sitt hån i sina ögon när de hör budskapet och säger, "Han är tokig!" 52. I själva verket, är det ett budskap till världen.

***************************************************************************

SURA 69: Obestridlig (Al-Haaqqah) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Den obestridliga (). 2. En sådan obestridlig ()! 3. Den är sannerligen obestridlig. 4. Thamûd och 'Ãd trodde inte på Chockvågen. 5. Vad Thamûd beträffar, utplånades de av den förödande (). 6. Vad 'Ãd beträffar, utplånades de av en ihärdig, våldsam storm. 7. Han lät den härja över dem i sju nätter och åtta dagar, våldsamt. Man kunde se människorna kastas hit och dit som vissna palmstammar. 8. Kan ni finna några spår efter dem? 9. Farao, andra före honom, och syndarna () var onda. 10. De lydde inte sin Herres budbärare. Följaktligen besvarade han dem med en förödande vedergällning. 11. Översvämningen var förödande, så vi bar er på den flytande (). 12. Vi gjorde den till en tankeställare för er, så att alla lyssnande öron må förstå. 13. När hornet blåses en gång. 14. Kommer jorden och bergen att lyftas bort och krossas; krossas totalt. 15. Det är dagen då den obestridliga händelsen kommer att äga rum. 16. Himlen kommer att rämna, och falla samman. 17. Änglarna kommer att vara överallt, och er Herres herravälde kommer då att omfatta åtta (). 18. På den dagen kommer ni att avslöjas, ingenting av er kan döljas. 19. Vad gäller den som får sitt dokument med sin högra hand, kommer han att säga, "Kom och läs mitt dokument. 20. "Jag trodde verkligen att jag skulle ställas till svars." 21. Han har förtjänat ett lyckligt liv. 22. I ett exalterat Paradis. 23. Dess frukter är inom räckhåll. 24. Ät och drick lyckligt i gengäld för era verk i gångna dagar. 25. Vad gäller honom som får ta emot sitt dokument i sin högra hand, kommer han att säga, "O, jag önskar att jag aldrig fick mitt dokument. 26. "Jag önskar att jag aldrig känt till min räkenskap. 27. "Jag önskar att min död var evig. 28. "Mina pengar kan inte hjälpa mig. 29. "All min makt är borta." 30. Ta honom och kedja honom. 31. Bränn honom i Helvetet. 32. I en sjuttio alnar lång kedja, bind fast honom. 33. För han trodde inte på GUD, Den Störste. 34. Ej heller förespråkade han bespisningen av de fattiga. 35. Följaktligen har han ingen vän här. 36. Ej heller någon mat, förutom av den bittra sorten. 37. Mat för syndarna. 38. Jag svär vid det ni ser. 39. Och det ni inte ser. 40. Detta är yttrandet av en ärbar budbärare. 41. Inte yttrandet av en poet; det är sällan ni tror. 42. Ej heller yttrandet av en siare; sällan tar ni er i akt. 43. En uppenbarelse från universums Herre. 44. Om han yttrat några andra läror. 45. Skulle vi ha straffat honom.46. Vi skulle ha stoppat uppenbarelserna till honom. 47. Ingen av er skulle ha kunnat hjälpa honom. 48. Detta är en påminnelse för de rättfärdiga. 49. Vi vet; en del av er förkastar. 50. Det är bara beklagligt för de som inte tror. 51. Det är den absoluta sanningen. 52. Därför ska ni prisa er Herres namn, Den Störste.
*********************************************************************************

SURA 70: Höjderna (Al-Ma'aarej) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. En som undrar kanske betvivlar det oundvikliga straffet. 2. För de icke troende, kan ingen stoppa det. 3. Från GUD; Besittare av den högsta Höjden. 4. Änglarna, med sina rapporter, klättrar till Honom på en dag som motsvarar femtio tusen år. 5. Därför ska ni ta er tillflykt i överseende tålamod. 6. För de ser det väldigt avlägset. 7. Medan vi ser det mycket nära. 8. En dag kommer skyn att vara som smälta stenar. 9. Bergen kommer att vara som fluffig ylle. 10. Ingen vän kommer att bry sig om sin nära vän. 11. När de ser dem, kommer den skyldige önska att han kunde ge sina egna barn som lösen, för att bespara honom straffet den dagen. 12. Även sin maka, och sin bror. 13. Till och med hela sin stam, som uppfostrat honom. 14. Till och med alla människor på jorden, om det kunde rädda honom. 15. Nej; den står i lågor. 16. Ivrig att brinna. 17. Den ropar på de som vände sig bort. 18. De som samlade på hög och räknade. 19. Människan är verkligen ängslig. 20. Om drabbad av motgång, förtvivlad. 21. Om välsignad med rikedom, snål. 22. Förutom de som dyrkar. 23. Som alltid iakttager sina kontakt böner (). 24. En del av deras pengar sätts åt sidan. 25. Till de fattiga och de behövande. 26. De tror på Domedagen. 27. De vördar sin Herres vedergällning.28. Deras Herres gengäld tas inte för givet. 29. De bibehåller sin kyskhet. 30. () endast med sina makar, eller vad som lagligen är deras - 31. den som överträder dessa gränser är en syndare. 32. Och de troende håller sitt ord; de är pålitliga. 33. Deras vittnesmål är sanningsenligt. 34. De iakttager konstant sina kontakt bönerna () på tid. 35. De har förtjänat en ärbar befattning i Paradiset. 36. Vad är det som hindrar de som inte trodde från att förena sig med er? 37. Till höger, och till vänster, flyr de. 38. Hur kan någon av dem förvänta sig att komma in det lycksaliga Paradiset? 39. Aldrig; vi skapade dem, och de vet från vad. 40. Jag svär högtidligt vid Herren av alla öst och alla väst; vi är kapabla - 41. att ersätta er med bättre människor vi kan aldrig besegras. 42. Därför, låt dem famla och leka, tills de möter dagen som inväntar dem. 43. Det är dagen de hastigt kommer ut ur gravarna, som om vallade till () altarna. 44. Med kuvad blick, kommer skam att överhölja dem. Det är dagen som inväntar dem.

Översättning om
Mening
Formaterande vid Vilhelm Brun
pdf--
http://globalquran.com/download/pdf/

Comments

Popular posts from this blog