Helig Quran
SURA 81-90

SURA 81: Välvandet (Al-Takweer) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. När solen vältras. 2. Stjärnorna kolliderar med varandra. 3. Bergen utplånas. 4. Fortplantningen avstannas. 5. Bestarna sammankallas. 6. Haven sätts i lågor. 7. Själarna återställs till sina kroppar. 8. Flickan som begravdes levande tillfrågas: 9. För vilket brott dödades hon? 10. Dokumenten visas upp. 11. Himlen avlägsnas. 12. Helvetet tänds.13. Paradiset presenteras. 14. Varje själ kommer att känna till allt den fört med sig. 15. Jag svär högtidligt vid galaxerna. 16. Exakt löpande i sina banor. 17. På natten när den faller. 18. Och morgonen när den andas. 19. Detta är yttrandet av en ärbar budbärare. 20. Auktoriserad av Besittaren av Tronen, fullständigt bestyrkt. 21. Han ska visas lydnad och förtroende. 22. Er vän () är inte tokig. 23. Han såg honom vid den höga horisonten. 24. Han håller inte tillbaka några nyheter. 25. Detta är inte pratet av en förkastad djävul. 26. Då så, vart kommer ni att gå? 27. Detta är ett budskap till alla människor. 28. För de som vill gå rakt. 29. Allt ni vill är enligt GUDs vilja, universums Herre.
***************************************************************************

 SURA 82: Splittrandet (Al-Infitaar) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. När himlen splittras. 2. Planeterna skingras. 3. Oceanerna exploderas. 4. Gravarna öppnas. 5. Kommer varje själ att få veta vad förde den framåt, och vad som förde den bakåt. 6. O du människa, vad avledde dig från din Herre, den Mest Ärbare? 7. Den som skapade dig, formgav dig, och fulländade dig. 8. I vilken form Han än valde, konstruerade Han den. 9. Ni tror verkligen inte på religionen. 10. Omedvetna om det faktum att det finns () vakter omkring er. 11. De är ärliga registrerare. 12. De registrerar allt ni gör. 13. De gudfruktiga har säkerligen förtjänat lycksalighet. 14. Medan de onda har förtjänat Helvetet. 15. Kommer att ådra sig det på Domedagen. 16. Aldrig lämnar de det. 17. Mäktig är Domedagen. 18. Vilken dag; Domedagen! 19. Det är dagen då ingen själ kan hjälpa en annan själ, och alla beslut, på den dagen, kommer att tillhöra GUD.
**************************************************************************

SURA 83: Bedragarna (Al-Mutaffifeen) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Ve bedragarna. 2. Som kräver fulla mått när de ska få något av människorna. 3. Men när de ska ge dem mått eller vikter, luras de. 4. Vet de inte att de kommer att återupplivas? 5. På en storslagen dag? 6. Det är dagen då alla människor kommer att stå inför universums Herre. 7. I sanning, är de ondas bok i Sijjeen. 8. Vet ni vad Sijjeen är? 9. En numeriskt strukturerad bok. 10. Ve de som förkastar på den dagen. 11. De tror inte på Domedagen. 12. Ingen tvivlar på den förutom de som överträder, de syndiga. 13. När våra uppenbarelser reciteras för honom, säger han, "Sagor från det förflutna!" 14. Deras hjärtan har verkligen täckts av deras synder. 15. De kommer sannerligen att isoleras, på den dagen, från sin Herre. 16. Då kommer de att kastas in i Helvetet. 17. De kommer att bli tillsagda, "Detta är vad ni brukade förneka." 18. I sanning, kommer de rättfärdigas bok att vara i 'Elleyyeen. 19. Vet ni vad 'Elleyyeen är? 20. En numeriskt strukturerad bok. 21. Som kommer att bevittnas av de nära Mig. 22. De rättfärdiga har förtjänat lycksalighet. 23. På luxuösa möbler iakttager de. 24. Man kan känna igen lycksalighetens glädje i deras ansikten. 25. Deras drycker kommer att kryddas med nektar. 26. Dess krydda är som musk. Detta är vad de tävlande borde tävla för. 27. Blandat däri kommer att vara speciella smaker. 28. Från en källa reserverad för de nära Mig. 30. När de passerade dem, brukade de peka finger. 31. När de samlades med sitt folk, brukade de håna. 32. Alltid när de såg dem sa de, "Dessa människor har gått långt vilse!  33. "Inte har de några () vakter." 34. Idag skrattar de som trodde åt de icke troende. 35. På luxuösa möbler betraktar de. 36. Säkerligen, ersätts de icke troende för allt de har gjort.
************************************************************************

SURA 84: Brytningen (Al-Inshiqaaq) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Tiden kommer då skyn kommer att rämna. 2. Den kommer att underkasta sig sin Herre och upphöra. 3. Jorden kommer att jämnas ut. 4. Den kommer att skjuta ut sitt innehåll, när den exploderar. 5. Den kommer att underkasta sig sin Herre och upphöra. 6. O människor, ni är oåterkalleligt på väg mot ett möte med er Herre. 7. Vad gäller den som får sitt dokument i sin högra hand, 8. kommer hans räkenskap att vara lätt. 9. Han kommer att återvända i glädje till sitt folk. 10. Vad gäller den som får sitt dokument bakom sin rygg, 11. Kommer han att vara plågad av ånger. 12. Och kommer att brinna i Helvetet. 13. Han brukade agera arrogant bland sitt folk. 14. Han trodde aldrig att han skulle ställas till svars. 15. Jo minsann, hans Herre Såg honom. 16. Jag svär högtidligt vid den rosa gryningen. 17. Och vid natten när den breder ut sig. 18. Och vid månen och dess faser. 19. Ni kommer att röra er från fas till fas. 20. Varför tror de inte? 21. Och när Koranen reciteras för dem, faller de inte ner i prostrering. 22. Det är för att de som inte tror förkastar (). 23. GUD är fullt medveten om deras innersta tankar. 24. Lova dem ett smärtsamt straff. 25. Vad gäller de som trodde och förde ett rättfärdigt liv, får de en väl förtjänt belöning.
*********************************************************************

SURA 85: Galaxerna (Al-Burooj) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Skyn och dess galaxer. 2. Den utlovade dagen. 3. Vittnet och det bevittnade. 4. Ve folket av den djupa dalgången. 5. De tände en flammande eld. 6. Och satte sig sedan ner omkring den. 7. För att se på brännandet av de troende. 8. Den enda anledningen till att de hatade dem, var för att de trodde på GUD, den Allsmäktige, den Prisvärde. 9. Herraväldet i himmlarna och på jorden tillhör Honom. Och GUD bevittnar alla ting. 10. De som förföljer de troende männen och kvinnorna, och som därefter inte lyckas ångra sig, har säkerligen ådragit sig Gehennas straff; de har ådragit sig straffet av att brinna. 11. De som trodde och förde ett rättfärdigt liv, har säkerligen förtjänat trädgårdar med flytande bäckar. Det är den största triumfen. 12. Er Herres slag är sannerligen svårt. 13. Han är Den som initierar och repeterar. 14. Och Han är den Förlåtande, den Snällaste. 15. Besittare av den ärorika tronen. 16. Som gör vad Han vill. 17. Har du lagt märke till truppernas historia? 18. Farao och Thamûd? 19. De icke troende plågas av förnekan. 20. GUD är fullt medveten om dem. 21. Detta är sannerligen en ärorik Koran. 22. I ett bevarat huvudexemplar.
***********************************************************************

SURA 86: Den Ljusa Stjärnan (Al-Taareq) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid skyn och Al-Taareq. 2. Vet du vad Al-Tareeq är? 3. Den ljusa stjärnan. 4. Utan tvivel, är alla väl skyddade. 5. Låt människan reflektera över sin skapelse. 6. Han skapades från utskjuten vätska. 7. Från ett ställe mellan ryggraden och inälvorna. 8. Han kan säkerligen återuppliva honom. 9. Dagen då alla hemligheter presenteras. 10. Kommer han inte att ha någon makt, eller någon hjälpare. 11. Vid skyn som returnerar (). 12. Vid jorden som spricker ().  13. Detta är en allvarlig redogörelse. 14. Inte att tas med lätthet. 15. De planerar och konspirerar. 16. Men det gör Jag också. 17. Ge bara de icke troende ett kort uppskov.
*******************************************************************************

SURA 87: Den Högste (Al-A'alaa) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Prisa din Herres namn, den Högste. 2. Han skapar och formar. 3. Han formar och vägleder. 4. Han producerar betet. 5. Och förvandlar det sedan till lätt hö. 6. Vi kommer att recitera för dig; glöm ej. 7. Allt är enligt GUDs vilja; Han vet vad som tillkännages, och vad som är dolt. 8. Vi kommer att leda dig till den lättaste vägen. 9. Därför ska du påminna; kanske påminnelsen kommer att göra nytta. 10. De vördnadsfulla kommer att ta sig i akt. 11. De onda kommer att undvika det. 12. Följaktligen kommer han att genomlida den stora Helveteselden. 13. Vari han aldrig dör, eller hålls vid liv. 14. Sannerligen framgångsrik är den som räddar sin själ. 15. Genom att minnas sin Herres namn och iakttaga kontakt bönerna (). 16. Ni är sannerligen upptagna med detta första liv. 17. Trots att Livet Efter Detta är mycket bättre och evigt. 18. Detta är dokumenterat i de tidigare lärorna. 19. Moses och Abrahams läror.
*******************************************************************************

 SURA 88: Överväldigande (Al-Ghaasheyah) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Är ni medvetna om det Överväldigande? 2. Ansikten, den dagen, kommer att vara vanärade. 3. Slitande och utmattade. 4. Plågade i ett flammande Helvete. 5. Drickande från en glödande källa. 6. De kommer inte att ha någon mat, förutom av den värdelösa sorten. 7. Aldrig ger den näring, eller mättar någon hunger. 8. Andra ansikten kommer att vara fulla av glädje den dagen. 9. Nöjda med sitt verk. 10. I ett upphöjt Paradis. 11. I det hörs inget nonsens. 12. I det flyter en bäck. 13. I det finns luxuösa möbler. 14. Och drycker som gjorts åtkomliga. 15. Och kannor på rader. 16. Och mattor överallt. 17. Varför reflekterar de inte över kamelerna och hur de skapats? 18. Och skyn, och hur den är upphöjd. 19. Och bergen, och hur de konstruerats. 20. Och jorden, och hur den byggts. 21. Du ska påminna, för ditt uppdrag är att leverera denna påminnelse. 22. Du har ingen makt över dem. 23. Vad gäller de som vänder sig bort och inte tror. 24. Kommer GUD att överlämna dem till det stora straffet. 25. Till oss återvänder de slutligen. 26. Därefter kommer vi att ställa dem till svars.
**********************************************************************

SURA 89: Gryning (Al-Fajr) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Vid gryningen. 2. Och de tio nätterna. 3. Vid det jämna och det udda. 4. Vid natten när den passerar. 5. Ett omfattande löfte, för den som besitter intelligens. 6. Har ni lagt märke till vad er Herre gjorde med 'Ãd? 7. Erum; staden med höga byggnader. 8. Ingenstans fanns dess like. 9. Även Thamûd, som karvade stenarna i sin dal. 10. Och Farao som hade makt. 11. Alla överträdde de i landet. 12. De spred ondska överallt. 13. Följaktligen öste er Herre ett piskande straff ner över dem. 14. Er Herre är alltid iakttagande. 15. När människan testas av sin Herre genom välsignelser och glädje, säger han, "Min Herre är generös mot mig." 16. Men om Han testar honom genom att minska på gåvorna, säger han, "Min Herre förödmjukar mig!" 17. Fel! Det var ni själva som gjorde er till föremål för detta, genom att inte beakta den föräldralöse. 18. Och genom att inte förespråka välgörenhet till de fattiga. 19. Och genom att konsumera arvet tillhörande hjälplösa föräldralösa. 20. Och genom att älska pengarna för mycket. 21. Sannerligen, när jorden krossas, fullständigt krossas. 22. Och er Herre kommer, tillsammans med änglarna i rad efter rad. 23. På den dagen kommer Gehenna att presenteras. På den dagen kommer människan att minnas - men vilken hågkomst - det kommer att vara för sent. 24. Han kommer att säga, "O, jag önskar att jag förberett mig för mitt () liv." 25. På den dagen kan inget straff vara värre än Hans straff. 26. Och ingen fångenskap är lika effektiv som Hans fångenskap. 27. Vad dig beträffar, O belåtna själ. 28. Återvänd till din Herre, förnöjd och förnöjande. 29. Välkomna in till Mina tjänare. 30. Välkomna in i Mitt Paradis.
*****************************************************************************

SURA 90: Staden (Al-Balad) I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste 1. Jag svär högtidligt vid denna stad. 2. Staden ni bor i. 3. Avlandet och den avlade. 4. Vi skapade människan för att arbeta hårt (). 5. Tror han att ingen någonsin kommer att ställa honom till svars? 6. Han skryter, "Jag spenderade så mycket pengar!" 7. Tror han att ingen ser honom? 8. Gav vi honom inte två ögon? 9. En tunga och två läppar? 10. Visade vi honom inte de två vägarna? 11. Han borde välja den svåra vägen. 12. Vilken är den svåra vägen? 13. Befriandet av slavar. 14. Att ge mat, under svåra tider. 15. Föräldralösa som är besläktade. 16. Eller de fattiga i nöd. 17. Och att vara en av dem som tror, och uppmuntrar varandra till att vara ihärdiga, och uppmuntrar varandra till att vara snälla. 18. Dessa har förtjänat lycka. 19. Vad gäller de som inte tror på våra uppenbarelser, har de ådragit sig misär. 20. De kommer att vara fängslade i Helvetet.
************************************************************************
Översättning om
Mening
Formaterande vid Vilhelm Brun
pdf--
http://globalquran.com/download/pdf/

Comments

Popular posts from this blog