DE HEILIGE KORAN
SURA 91-100

SURA 91. De Zon (Asj-Sjams) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Bij de zon en haar licht, 2. En bij de maan als zij deze volgt, 3. En bij de dag wanneer hij dezs onthult 4. En bij de nacht, wanneer hij haar bedekt, 5. En bij de hemel en de schepping er van. 6. En bij de aarde en haar uitgestrektheid, 7. En bij de ziel en haar volmaaktheid, 8. Hij openbaarde haar wat slecht en wat goed (voor haar) is, 9. Voorwaar, geslaagd is hij die haar loutert 10. En voorzeker hij gaat te gronde die haar te gronde richt. 11. De Samoed verloochenden de boodschap in hun opstandigheid. 12. Toen de ongelukkigste onder hen opstond, 13. Zeide de boodschapper van Allah: "Laat de kamelin van Allah vrij in haar drinken." 14. Maar zij verloochenden hem en verlamden haar, daarom vernietigde hun Heer hen volkomen om hun zonden en maakte het land met de grond gelijk. 15. En Hij vreest de gevolgen hiervan niet.
 ***************************************

SURA 92. De Nacht (Al-Lail) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Bij de nacht als hij bedekt. 2. En bij de dag wanneer hij schittert, 3. En bij de schepping van man en vrouw. 4. Voorzeker, uw streven is verschillend. 5. Wat hem betreft die geeft en God vreest, 6. En het goede aanvaardt, 7. Wij zullen zijn weg effenen tot welslagen. 8. Maar hij, die vrekkig en onverschillig is, 9. En het beste verwerpt, 10. Wij zullen hem naar moeilijkheden leiden. 11. Wanneer hij te gronde gaat zullen zijn rijkdommen hem niet baten. 12. Voorwaar, het is aan Ons om te leiden. 13. En aan Ons is het Hiernamaals en ook deze wereld. 14. Daarom waarschuw Ik u voor het laaiend Vuur; 15. Niemand zal er binnengaan dan de rampzaligste, 16. Die loochent en zich afwendt. 17. Maar de rechtvaardige zal ver daarvan verwijderd worden. 18. Die zijn rijkdommen weggeeft om zich te louteren. 19. En niemand heeft Hem een gunst bewezen waarvoor hij moet worden beloond. 20. Maar hij die het welbehagen zoekt van zijn Heer, de Verhevene, 21. Weldra zal hij tevreden zijn.
************************************

SURA 93. De Glorieuze Ochtend (Ad-Dhohaa) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Bij de glorie van de dag. 2. En bij de nacht als het donker is. 3. Uw Heer heeft u niet verlaten, noch is Hij mishaagd over u. 4. Voorwaar, het komende uur zal beter zijn voor u dan het vorige. 5. En voorwaar uw Heer zal u geven, en gij zult tevreden zijn. 6. Vond Hij u niet als wees, en beschermde u? 7. En vond Hij u niet zoekende en leidde Hij u? 8. En vond Hij u niet in armoede en verrijkte u? 9. Daarom verdruk de wees niet, 10. En snauw de bedelaar niet af. 11. Maar maak de gunst van uw Heer bekend.
**********************************

SURA 94. De Expansie (Asj-Sjarh) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Hebben Wij uw borst niet voor u verruimd? 2. En uw last niet van u weggenomen? 3. Die uw rug bezwaarde? 4. En uw roem niet verheven? 5. Voorwaar, zo komt gemak naast ongemak. 6. Voorwaar, gemak komt naast ongemak. 7. Wanneer gij verlicht zijt, streef dan verder. 8. En wend u tot uw Heer.
******************************

 SURA 95. De Vijg (At-Tien) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Bij de vijg en de olijf, 2. Bij de berg Sinaï, 3. En bij deze stad van Vrede (Makka),4. Voorzeker, Wij hebben de mens in de beste vorm geschapen, 5. Daarna laten Wij hem vervallen tot het allerlaagste, 6. Behalve degenen die geloven en goede werken doen; hunner is een oneindige beloning. 7. Wat is de oorzaak die u het Gericht doet loochenen? 8. Is Allah niet de Rechter aller rechters ?
************************************

SURA 96. Het Geronnen Bloed (Al-Alaq) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Verkondig de naam van uw Heer, de Schepper. 2. Die de mens uit geronnen bloed schiep. 3. Verkondig, want uw Heer is de meest Eerbiedwaardige 4. Die (de mens) door middel van de pen onderwees. 5. Hij leerde aan de mens datgene wat deze niet kende, 6. In het geheel niet. Voorwaar, de mens wordt opstandig, 7. Omdat hij zich onafhankelijk denkt. 8. Voorwaar uw terugkeer is tot uw Heer. 9. Hebt gij degelle gezien die verbiedt 10. Wanneer onze dienaar bidt? 11. Zeg mij, als hij de leiding volgt, 12. Of tot rechtvaardigheid maant. 13. Zeg mij, indien hij (de Waarheid) verloochent en zich afwendt. 14. Weet hij niet dat Allah alles ziet? 15. Neen, wanneer hij niet ophoudt, zullen Wij hem zeker bij de haren van zijn voorhoofd grijpen 16. Van dat leugenachtige en schuldige voorhoofd. 17. Laat hij dan zijn raadgevers bij elkaar roepen. 18. Wij zullen ook Onze wachters bijeen brengen. 19. Neen, gehoorzaam hem niet, maar werp u neder en zoek Zijn nabijheid.
***************************************************

 SURA 97. De Waardevolle Nacht (Al-Qadr) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Waarlijk, Wij hebben u (de Koran) nedergezonden, in de waardevolle nacht. 2. Wat weet gij (er van) wat de waardevolle nacht is? 3. De waardevolle nacht is beter dan duizend maanden. 4. Daarin dalen engelen en de Geest door Gods gebod neder (zeggende) 5. "In alles Vrede," tot het rijzen van de dageraad.
*******************************

SURA 98. Het Uitsluitende Bewijs (AlBajjinah) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. De ongelovigen onder de mensen van het Boek en onder de afgodendienaren konden niet worden bevrijd, vóórdat een duidelijk bewijs tot hen gekomen was, 2. Een boodschapper van Allah, die aan hen de zuivere bladzijden voordroeg. 3. Waarin alle geschriften verzameld zijn. 4. En de mensen van het Boek werden eerst onenig, nadat het duidelijke teken tot hen gekomen was. 5. En daarin werd hun slechts geboden Allah te aanbidden, oprecht zijnde in gehoorzaamheid jegens Hem, oprecht het gebed te onderhouden en de Zakaat te betalen. Dat is de ware godsdienst. 6. Voorwaar, de ongelovigen onder de mensen van het Boek en de afgodendienaren zullen in het Vuur der hel geworpen worden, daarin zullen zij verblijven. Zij zijn de slechtste der schepselen. 7. Doch zij die geloven en goede werken doen, zij zijn de beste der schepselen. 8. Hun beloning is bij hun Heer; tuinen der eeuwigheid waardoor rivieren stromen en waarin zij voor altijd zullen vertoeven. Allah zal welbehagen in hen hebben en zij zullen welbehagen in Hem hebben. Dit is voor hem, die zijn Heer vreest.
**************************

SURA 99. Het Geschudek (Az-Zalzalah) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Wanneer de aarde hevig zal worden geschud, 2. En zij haar binnenste naar buiten zal keren, 3. En de mens zal zeggen: "Wat is er met haar gebeurd?" 4. Op die Dag zal de aarde haar geschiedenis mededelen, 5. Omdat uw Heer het haar heeft geopenbaard. 6. Op die Dag zullen de mensen in verschillende groepen te voorschijn komen opdat hun hun werken getoond zullen worden. 7. Wie ter grootte van een atoom goed deed, zal dit aanschouwen. 8. En wie ter grootte van een atoom kwaad deed, zal ook dat aanschouwen.
************************

SURA 100. Zij Die Rennen (Al-Aadi'jaat) In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. 1. Bij de rossen die snel en snuivend ademen, 2. Die vonken uit de hoeven slaan, 3. En bij de dageraad plotseling een aan val doen. 4. Daarbij stof opwerpen 5. En zo door het midden der vijandelijke menigte zich een weg banen. 6. Voorwaar, de mens is ondankbaar jegens zijn Heer; 7. En waarlijk, hij is daar zelf getuige van. 8. En voorzeker, hij heeft een hevige begeerte naar rijkdommen. 9. Weet zo iemand dan niet, dat hetgeen in de graven is weder zal worden opgewekt? 10. En dat het innerlijk zal worden bekend gemaakt? 11. Dat hun Heer hen op die Dag volkomen kent?
************************
De Nederlandse
Interpretatie van de
Taal van de
Betekenissen
Het formatteren door William
B. Brown 

Comments

Popular posts from this blog